23 de enero de 2025
Les reclamacions sobre les prestacions per cessament d’activitat dels autònoms durant la COVID-19

Des de l’Organització d’Autònoms de Catalunya – Autcat, volem denunciar la situació injusta i preocupant que estan vivint moltes persones treballadores autònomes arran de les reclamacions de la Seguretat Social per al retorn de les prestacions per cessament d’activitat rebudes durant la pandèmia de la COVID-19. Aquestes reclamacions, que en molts casos es fonamenten en criteris opacs i revisions a posteriori, posen en risc la viabilitat econòmica d’un col·lectiu ja de per se molt castigat.

El context de les prestacions per cessament d’activitat

Durant els moments més durs de la pandèmia, es va establir una prestació extraordinària per cessament d’activitat destinada als autònoms que van haver de tancar els seus negocis o que van patir una caiguda significativa dels seus ingressos. Aquesta ajuda es concedia sota unes condicions excepcionals i amb tràmits que, en molts casos, es van simplificar per agilitzar-ne l’accés.

Els fons per pagar aquestes prestacions provenien principalment de:

  1. Contribucions públiques: Una part important es va finançar amb recursos del Govern espanyol, concretament del pressupost general de l’Estat, destinats a fer front a l’emergència sanitària i econòmica causada per la COVID-19.
  2. Fons de la Seguretat Social.
  3. Contribucions de treballadors autònoms: Els autònoms ja fan aportacions regulars a la Seguretat Social, que cobreixen prestacions com el cessament d’activitat. Durant la pandèmia, aquestes aportacions van contribuir parcialment al finançament.

Les reclamacions actuals

En els darrers mesos, nombrosos autònoms han denunciat que se’ls està exigint el retorn de les prestacions rebudes durant la pandèmia. Les causes al·legades inclouen:

  • Errors administratius: Inexactituds en la documentació presentada o en el càlcul de la caiguda d’ingressos.
  • Falta de requisits: Alguns beneficiaris no complien els criteris necessaris per accedir a l’ajuda, com la demostració d’una reducció del 75% dels ingressos.
  • Revisions posteriors: En alguns casos s’apliquen criteris de justificació més estrictes respecte als exigits durant l’emergència sanitària.

L’impacte en els autònoms

Des d’Autcat, alertem que aquesta onada de reclamacions està generant una gran preocupació entre els autònoms, molts dels quals es troben encara en situacions econòmiques precàries. Els principals problemes destacats són:

  1. Deute inesperat: Els imports poden ascendir a milers d’euros, una suma que molts autònoms no poden assumir.
  2. Inseguretat jurídica: La falta de claredat en els criteris de concessió i revisió genera desconcert i sensació d’injustícia.
  3. Costos legals: Els autònoms que decideixen impugnar aquestes reclamacions han de fer front a despeses jurídiques addicionals.

Què recomanem des d’Autcat?

Per als autònoms afectats, des d’Autcat recomanem:

  • Revisar la documentació: Comprovar si les reclamacions estan justificades i si compleixen els requisits legals.
  • Buscar assessorament professional: Sol·licitar l’ajuda d’un assessor especialitzat per valorar la situació i estudiar les opcions d’impugnació.
  • Recórrer les reclamacions: Si es detecten irregularitats, presentar un recurs administratiu o portar el cas als tribunals.

La posició d’Autcat i les nostres demandes

Com a associació que defensa els drets dels autònoms a Catalunya, exigim:

  1. Transparència total: Que s’expliquin amb claredat els criteris utilitzats per a aquestes reclamacions i que els afectats tinguin accés a tota la informació necessària.
  2. Proporcionalitat: Que es tinguin en compte les circumstàncies excepcionals de la pandèmia i es revisin les exigències de devolució de manera justa.
  3. Mesures de suport: Instem el Govern a proporcionar recursos legals i econòmics per als autònoms que hagin de fer front a aquestes reclamacions.
  4. Condonació del deute: Per als casos en què es pugui demostrar que l’autònom va actuar de bona fe i va necessitar l’ajuda per subsistir.

Conclusions

Des d’Autcat reiterem el nostre compromís amb els autònoms i denunciem que aquestes reclamacions estan convertint una ajuda necessària durant la situació d’excepcionalitat, en una font d’estrès i conflicte per a les persones treballadores autònomes afectades. Fem una crida a les administracions perquè actuïn amb responsabilitat, transparència i empatia per evitar danyar encara més un col·lectiu de persones essencial per a l’economia del nostre país.