11 de julio de 2024
Línia d’ajuts a la innovació oberta i disruptiva d’ACCIÓ

El passat 27 de juny, l’Agència Competitiva de l’Empresa va publicar la resolució EMT/2391/2024, de 27 de juny, per la qual s’obre la convocatòria¡ per a l’any 2024 per a la concessió de subvencions per a projectes d’innovació oberta i disruptiva. L’ordre de bases es va publicar amb la resolució EMT/2305/2024, de 21 de juny, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a projectes d’innovació oberta i disruptiva.

Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió de subvencions per a projectes d’innovació oberta i disruptiva que inclou les següents línies:

  • Línia 1. Projectes d’ideació i desenvolupament de noves iniciatives disruptives.
  • Línia 2. Projectes de desenvolupament d’empreses emergents (start-up) per a la realització de proves pilot conjuntament amb una entitat col·laboradora segons l’establert.
  • Línia 3. Projectes de desenvolupament d’empreses emergents (start-up) per a la realització de proves pilot conjuntament amb una entitat col·laboradora que la finalitat dels quals sigui l’adaptació i/o mitigació del canvi climàtic segons l’establert.

Beneficiàries

Podran ser beneficiàries les empreses que compleixin els següents requisits depenent de cada Línia d’ajut:

  • Línia 1. Projectes d’ideació i desenvolupament de noves iniciatives disruptives:
    • Les empreses amb establiment operatiu a Catalunya de com a mínim 5 anys de vida a data de la sol·licitud de l’ajut.
  • Línia 2. Projectes de desenvolupament d’empreses emergents (start-up) per a la realització de proves pilot conjuntament amb una entitat col·laboradora:
    • Les empreses emergents (start-up) amb tecnologia pròpia i establiment operatiu a Catalunya que s’hagin constituït, com a màxim, 10 anys abans de la data de presentació de la sol·licitud de l’ajut.
  • Línia 3. Projectes de desenvolupament d’empreses emergents (start-up) per a la realització de proves pilot per a projectes de canvi climàtic conjuntament amb una entitat col·laboradora:
    • Les empreses emergents (start-up) amb tecnologia pròpia i establiment operatiu a Catalunya que s’hagin constituït, com a màxim, 10 anys abans de la data de presentació de la sol·licitud de l’ajut.

Una mateixa empresa pot sol·licitar un màxim de dues sol·licituds per aquests ajuts. En el cas que es presentin més de dues sol·licituds, només s’admetran a tràmit les dues primeres presentades.

Intensitat i l’import de l’ajut

La quantia de la subvenció serà del 100% de la despesa subvencionable amb un màxim de 29.000 euros per projecte. La despesa mínima de l’activitat objecte de l’ajut exigible per poder considerar complert l’objecte i la finalitat de l’ajut és d’un 60% de la despesa subvencionable aprovada per resolució.

Terminis

El termini de presentació de sol·licituds anirà des de les 09:00 hores del 4 de juliol, fins a les 14:00 hores del 30 de juliol de 2024. El termini d’execució del projecte és de 14 mesos des de l’inici de la convocatòria, és a dir el 4 de juliol del 2024. No és possible sol·licitar una ampliació d’aquest termini.

Sol·licitud i documentació

Les sol·licituds s’han de presentar segons el model normalitzat que estarà a disposició de les persones interessades al Canal Empresa (https://canalempresa.gencat.cat). Les sol·licitants podran fer el seguiment de l’estat de la sol·licitud des de l’Àrea Privada de Canal Empresa, que trobaran a la capçalera del portal corporatiu de tramitació Canal Empresa.

Despeses subvencionables

Línia 1. Projectes d’ideació i desenvolupament de noves iniciatives disruptives, es consideren elegibles les actuacions per:

  • Idear noves iniciatives disruptives basades en tecnologies exponencials i/o nous models de negoci mitjançant l’aplicació de noves metodologies de transformació empresarial que permetin incorporar a l’empresa noves perspectives. Les actuacions de idear hauran d’incloure també activitats com desenvolupar una iniciativa disruptiva aplicant noves metodologies de transformació empresarial basades en el testatge, mesura, aprenentatge i redefinició de manera continuada de la iniciativa fins a trobar el seu encaix amb el mercat. Seran elegibles les despeses següents:
    • Despeses de personal propi o de nova contractació (el cost subvencionable acceptat per aquesta despesa serà de com a màxim de 21.000,00 euros).
    • Despeses de col·laboracions externes que facilitarà el procés d’aplicació de les metodologies de transformació empresarial (el cost subvencionable acceptat per aquesta despesa serà de com a màxim de 8.000,00 euros).

Línia 2. Projectes de desenvolupament d’empreses emergents (start-up) per a la realització de proves pilot conjuntament amb una entitat col·laboradora, es consideren elegibles les actuacions que van orientades a donar suport a l’empresa en com a mínim, una de les següents activitats:

  • Proves pilot en les instal·lacions de l’entitat col·laboradora.
  •  Validació d’un primer MVP (mínim producte viable) amb una base de client aportats per l’entitat col·laboradora.
  • Altres actuacions relacionades amb l’objecte de l’actuació subvencionada. I seran elegibles les despeses següents:
    • Despeses de personal de la start-up sol·licitant, en la mesura en que estiguin dedicats a tasques del projecte subvencionat. Es considerarà subvencionable només el personal en nòmina.
    • Despeses de col·laboracions externes.

Línia 3. Projectes de desenvolupament d’empreses emergents (start-up) per a la realització de proves pilot per a projectes de canvi climàtic conjuntament amb una entitat col·laboradora centrats en desenvolupar materials sostenibles, millora del recurs en el cicle de l’aigua, energia renovable, mobilitat sostenible i altres iniciatives que vagin orientades a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i/o adaptació al canvi climàtic. Es consideren elegibles les actuacions d’una o més de les següents activitats:

  • Proves pilot en les instal·lacions de l’entitat col·laboradora.
  • Validació d’un primer MVP (mínim producte viable) amb una base de client aportats per l’entitat col·laboradora.
  • Altres actuacions relacionades amb l’objecte de l’actuació subvencionada. Seran elegibles les despeses següents:
    • Despeses de personal de la start-up sol·licitant, en la mesura en que estiguin dedicats a tasques del projecte subvencionat.
      Només es considerarà subvencionable el personal en nòmina.
    • Despeses de col·laboracions externes. El cost subvencionable sol·licitat del projecte per qualsevol de les dues línies 2 i 3 haurà de ser com a màxim de 29.000,00 euros.

Criteris de valoració

Els criteris de valoració de les sol·licituds que es presentin per a la concessió d’aquests ajuts, així com la ponderació, s’estableixen als annexes 2, 3 i 4 en funció de la línia d’ajuts. Es deixarà constància en l’expedient dels aspectes concrets que s’han valorat en l’aplicació de cada criteri i de la relació entre la puntuació obtinguda i l’import de la subvenció.

Resolució i notificació

La resolució es notificarà a la persona interessada mitjançant la seva publicació al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (tauler.gencat.cat). La beneficiària de l’ajut podrà realitzar una única sol·licitud de bestreta per l’import màxim del 20% de l’ajut atorgat una vegada rebuda la resolució de concessió, sense que sigui necessària la constitució de garanties.

Pagament i bestreta

El pagament de la subvenció es tramitarà mitjançant una bestreta del 20% de l’import atorgat, a partir de la seva concessió, sense que sigui necessària la constitució de garanties. El pagament del 80% que resta s’ha de tramitar un cop l’activitat subvencionada es justifiqui degudament d’acord amb el que s’estableix a la base 13 d’aquest annex. La presentació de la sol·licitud comporta la sol·licitud implícita de la bestreta

Informació facilitada per Foment